1 Nisan 2012 Pazar

1 Nisan Nerden Çıktı?

Kategori: Geleneksel
Yazar: gereksizmevzular


Bu konuyla ilgili çeşitli teoriler var fakat hangisinin doğru olduğuna dair ortak bir fikir yok. İkisinin de doğru olmadığı ihtimalini de göz önünde bulundurarak önyargılı davranmamak gerekir diye düşünmekteyim. 




Bunlardan ilki şu şekilde:

"Her ne kadar Roma İmparatoru Julius Caesar (Sezar) milattan önce 46 yılında takvimin başlangıcını Ocak ayı olarak ilan ettiyse de, 16. yüzyılın ortalarına kadar Avrupa'da yeni yıl geleneksel olarak, bahar aylarının başlangıç tarihi olarak da kabul edilen, Mart ayının 25'inde başlardı.

1564 yılında Fransa Kralı IX. Charles, takvimi değiştirerek yıl başlangıcını Ocak ayının birinci gününe aldı. Ozamanki iletişim şartlarında bazı insanların bundan haberi olmadı, bazıları ise bu kararı protesto etmek amacıyla eski adetlerine devam ettiler. 1 Nisan'da partiler düzenlediler, birbirlerine hediyeler verdiler.

Diğerleri ise bunları Nisan aptalları olarak nitelendirip bu güne 'Bütün Aptalların Günü' adını verdiler. Bu günde diğerlerine sürpriz hediyeler verdiler, yapılmayacak bir partiye davet ettiler, gerçek olması mümkün olmayan haberler ürettiler.

Yıllar sonra takvimin ayları yerine oturup, Ocak ayının yılın ilk ayı olmasına alışılınca, Fransızlar 1 Nisan gününü kendi kültürlerinin bir parçası olarak görmeye başladılar. Adeti gittikçe süsleyerek, zenginleştirerek ve yaygınlaştırarak devam ettirdiler. Bu adetin İngiltere'ye ulaşması yaklaşık iki yüzyıl sürdü, oradan da Amerika'ya ve bütün dünyaya yayıldı. 1 Nisan şakalarının sembolünün 'Nisan Balığı' olmasının nedeni ise Mart ayının sonlarına doğru, Güneş'in Balık Burcu'nu terk ediyor olmasıdır."


Bu teori ikinci teoriye göre daha masum ve olağan diye düşünmekteyim kendi nacizane fikrim çerçevesinde. Ve de ayrıca daha olası ve belgelerle ispat edilebilme niteliğine sahip. Ancak özellikle internet ortamında yayılan ikinci teori çoğunlukla müslüman çevresini bir galeyana sürüklemektedir.

İkinci teori ise şu şekilde:


"15. yüzyılın sonlarında, Haçlı ordusu İspanya daki Endülüs müslümanlarının son kalesini kuşatır. Uzun süren bir kuşatma olmasına rağmen, kış aylarının da etkisiyle, kale korunabilmektedir. Durumun zorluğunu anlayan Haçlı ordusunun komutanı değişik taktikler düşünmektedir.

En sonunda 31 Mart gecesi kalenin önüne giderek bir elinde Kur an bir elinde İncil; Şu iki kitap üzerine yemin ederim ki, teslim olursanız bu akşam size bir şey yapmayacağım der. Gerekli görüşmelerden sonra canlarının kurtarılması karşılığında Müslümanlar kaleyi teslim ederler.

Ertesi sabah, yani 1 Nisan sabahı, Haçlı ordusu komutanı bütün Müslümanların öldürülmesi için emir verir.

Bunun üzerine Müslümanlar Yemin etmiştiniz, bize söz vermiştiniz... dediklerinde Haçlı ordusu komutanı Benim sözüm size dün akşam içindi, bugün için size bir sözüm yoktur diye cevap verir ve bütün müslümanlar orada şehit edilir.

İşte o gün bugündür 1 Nisan Hristiyanlar arasında Hile Günü olarak kutlanmaktadır.

Maalesef halkımız arasında da yaygınlaşmış, yüzlerce, binlerce Müslümanın katliam günü olan 1 Nisan lar, bir şaka günü olarak kutlanmaktadır."

Görüldüğü gibi ikinci teori de bu, hangisi doğrudur hangisi yanlıştır bununla ilgili herhangi bir araştırma var mı bilemiyorum ama, ikisini de bilmekte fayda var, genel kültür olur bişey olmaz. Ama dediğimiz gibi bilip bilmeden de hemen "aaa yok müslümanları katletmişler kutlamayalım, hristiyanların amına koyalım" gibisinden de provakasyonlara gelmemek gerek.


*     *     *

Bunu sevdiyseniz, bunları da seversiniz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder