5 Nisan 2012 Perşembe

Lego’nun Sürpriz Tarihçesi


Kategori: Bilim-Sanat
Yazar: gereksizmevzular



Küçük büyük herkesin en sevdiği oyuncaklardan biri olan Lego’nun çok ilginç bir tarihi olduğunu biliyor musunuz? Şimdi Harry Potter’dan tutun Yıldız Savaşlarına kadar uzunan çok sayıda ve gelişmiş kutularıyla karşımızda olan Lego acaba ne yollardan geçti? Herşey 1932 yılında Danimarkalı marangoz Ole Kirk Christiansen’in iflasın eşiğinde olan marangozluk atölyesinde başladı. İşleri kötü giden Ole, şirketinin ismini Lego olarak değiştirdi ve çocuklar için tahta oyuncaklar yapmaya karar verdi. Lego Danimarka dilinde “güzel oyna” anlamındaki kelimeyi çağrıştırsa da, Latince “Yan yana koydum” demek.



Ole’nin yaptığı ilk Lego oyuncağı ise tahta bir ördekti!



Lego’nun temeli olan küçük tuğla parçacıklarının patenti 1961 yılında alındı. Şimdiki çok çeşitli parçaların aksine, o zamanki parçalar çok basit kutulardan oluşuyordu ve çok az çeşitlilik gösteriyordu.



Şimdiki Lego adamlar her şeyi yapabiliyorlar. Kolları ve bacakları hareket ediyor. Örümcek-Adam ya da Luke Skywalker olabiliyorlar. Oysa ilk defa 1978 yılında ortaya çıkan ilk Lego adamların kolları ve bacakları birbirine yapışık birer korkuluk gibiydi. Yine de şimdi anne ve babalarınıza sorsanız, onlarla çok güzel sihirli bir zaman geçirdiklerini anlatacaklardır size.



Lego ile günümüzde sanat bile yapılıyor. Ünlü sanatçı Nathan Sawaya’nın bu heykeli gibi bir çok sanat eseri göz kamaştırıyor.




Şu anda Lego sadece plastik bir oyuncak olmaktan çıktı. Lego Batman, Lego Indiana Jones gibi video ve bilgisayar oyunları ile evimizin her yerine girdi. Ayrıca yakın zamanda sinemalara gelen Lego Star Wars da herkesi büyülüyor.




*     *     *

Bunu sevdiyseniz, bunları da seversiniz...
••• En Büyük Lego Yapıları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder