4 Nisan 2012 Çarşamba

Dünyanın En Uzun Yapıları

Kategori: Bilim-Sanat
Yazar: gereksizmevzular


Dünyanın en yüksek yapıları belirlenirken genellikle doğrudan tanım yapmak mümkünse de, dünyanın en yüksek binasını ya da kulesini belirlemek o kadar kolay olmamaktadır. Bunun nedenleri ya bina ve kule dendiği zaman tam olarak ne kastedildiğinin ya da bunların ölçümlerinin nasıl yapıldığının tartışmalı olmasıdır. Ulusal ve yerel prestij sorunları farklı insanların farklı cevapları kabul etmesine neden olmaktadır. Yani nesnel bir yaklaşım belirlemek oldukça zordur.  (Kaynak: wikipedia.org)




Nesnel bir yaklaşım belirlemek zor tabi ama biz kategori yapı vs. ayırmadan bir sıralama yaptığımız zaman yukarıdaki şekildeki gibi bir sıralama çıkıyor. Bu yapıların her biri de birbirinden muazzam ve gösterişli.


Great Pyramid of Giza (Keops Piramidi):






Keops Piramiti, günümüzde Mısır’ın başkenti Kahire'nin bir parçası olan Gize’yi (El Giza) çevreleyen antik “Gize mezar kenti”nde bulunan üç anıtsal piramitten en eski ve en büyük olanıdır. MÖ 2551-2560 yılları civarında yapıldığı sanılan bu anıtsal kompleks, Dünyanın yedi harikasından biri olup, bu yedi harika içinde günümüze kadar ulaşan tek eserdir, varlığını günümüze dek hemen hemen tam olarak sürdürebilmiş olanıdır.


Eiffel Tower (Eyfel Kulesi):






Eyfel Kulesi, Paris'deki demir kule. Kule, aynı zamanda tüm dünyada Fransa'nın sembolü halini almıştır. İsmini, inşa ettiren firma olan Gustave Eiffel'den alır. En büyük turizm cazibelerinden biri olan Eyfel Kulesi, yılda 6 milyon turist çeker. 2002 yılında toplam ziyaretçi sayısı 200 milyona ulaşmıştır.


Empire State Building (Empire State Binası):




Empire State Building, New York'da bir gökdelen. Bina, Manhattan, Fifth Avenue'de 33. ve 34. caddelerin arasında yer alır. Tam olarak adresi 350 Fifth Avenue, New York, N.Y. 10118 şeklindedir. 1 Mayıs 1931 tarihinde, o güne kadar Dünya'nın en yüksek binası olan Chrysler Building'in bu unvanını elinden almıştır. Yapımı 1932 yılında bitmiştir.[1] 1931 yılında inşa edilen binanın büroları büyük Bunalım yılları boyunca boş kalmıştır; bina vergi giderlerini manzara seyretmeye gelenlerden karşılayabilmiştir. Bina 102 katlı olup, 1576 merdiven basamağına sahiptir. Yüksekliği 381 m, anten ile beraber 443,2 m'dir.


Petronas Towers (Petronas İkiz Kuleleri):




Petronas Kuleleri, Malezya'da Petronas petrol holdingine ait ikiz kulelerdir. Toplam 452 m yükseklikle başkent Kuala Lumpur'da gökyüzüne yükselirler. 170.m yükseklikte 41 ve 42.ci katlar arasındaki çelik köprü ile kuleler birbirine bağlıdır. Köprü 2000 yılında kullanıma açılmıştır. Uzunluğu 58 m olan bu köprü 750 ton ağırlığındadır. Köprünün ziyareti için ücretsiz verilen 1700 bilet o günün sabahı 8.30'da dağıtılır ve genelde 2 saat içinde hepsi tükenir. Kulelerin en uç çatısı ziyarete açık değildir. Kuleler, birçok alış veriş merkezi, doğal bilimler müzesi "Petrosains" , bir senfoni orkestrası, bir sanat galerisi ve birçok büro için alan sağlamaktadır.


Taipei 101 (Taipei Finans Merkezi):




Taipei 101, Tayvan, Taipei şehri Xinyi (Hsinyi) semtindeki bir gökdelendir. Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan Burç Halife binası tarafından 21 Temmuz 2007 tarihinde geçilene kadar dünyanın en yüksek binasıydı. Resmi olarak 4 Ocak 2010 tarihinde Burç Halife'nin açılmasıyla en yüksek bina ünvanını kaybetti.Gerçek adı Taipei Finans Merkezi'dir. Taipai 101 denilmesinin sebebi 101 katlı yapı olmasından dolayıdır.


World Trade Center (İkiz Kuleler):




Dünya Ticaret Merkezi, ABD'nin New York kentinde Manhattan semtinde bulunan ve 11 Eylül 2001 terör saldırılarında yıkılan ticaret merkezidir. İkiz Kuleler olarak adlandırılan merkezin yapımına 1960 yılında başlanmış ve ilk kiracısı 1970 yılında Kuzey kuleye taşınmış, bundan iki yıl sonra ikinci kiracı Güney kuleye taşınmıştır. New York'taki Dünya Ticaret Merkezi 1973'te inşa edildikten sonra Manhattan'ın çehresini değiştiren dünya'nın en yüksek ikiz kuleleri oldu. Kulelerden birinin 107. katında bulunan The Windows on the World isimli restorant, müşterilerine akşam yemeklerinde New York ve Hudson Nehri'ni izletme fırsatını veren dünya'nın en büyük restoranıydı. Kuleler 11 Eylül 2001'de yıkıldı.


Willis Tower (Willis Kulesi, Sears Tower):




Willis Kulesi, Chicago ABD'de bulunan bir gökdelendir. Bina yüksekliği 442 metredir. Anten ile birlikte toplam yüksekliği 527 metredir. Toplam 110 kattan oluşur. 85 metre uzunluğunda bir antene sahiptir.Bina çevresi siyah alüminyum ile kaplanmıştır. Binada 16.100 pencere vardır. Sears' şirketinin bina üzerindeki isim hakları 2003 yılında sona ermekle birlikte aynı isim kullanılmaya devam edildi. Mart 2009'da Londra merkezli sigorta brokeri Willis Group Holdings, beş bölgesel merkezini bu binaya taşıyacağını ve ismini "Willis Kulesi" olarak değiştireceğini açıkladı.


CN Tower (CN Kulesi):




CN Tower, 553 metre uzunlukta dünya'nın ikinci en yüksek kulesidir. Kanada'da yer alan bina Ontario'daki Toronto şehrinde bulunmaktadır ve şehrin simgesi konumundadır. Kanada Ulusal Demiryolu Şirketi tarafından yaptırılmıştır. Kule içerisinde 50'den fazla restorant bulunmaktadır. Ayrıca kule tepesinin zemininin bazı kısımları camla kaplıdır. Buradan ziyaretçiler aşağıya bakabilirler.


"KVLY-TV Kulesi" ve "Varşova Radyo Direği":


Varşova Radyo Direği

KVLY-TV Kulesi


Şimdilerde, ayakta duran en yüksek yapı 629 metre uzunluğunda olan ve Fargo şehri yakınlarında bulunan Blanchard, Kuzey Dakota'daki KVLY-TV kulesidir. Bir yayın anteni olan bu direk tamamen metalden yapılmadır ve gergi telleriyle desteklenmektedir. Varşova, Polonya yakınlarındaki Gąbin-Konstantynów'da bulunan Varşova radyo direği 645 metre (2,115 ft) uzunluğu ile KVLY-TV direğinden daha yüksek olmakla birlikte 8 Ağustos 1991'de yıkılmıştır.


Burj Khalifa Dubai (Burç Halife Dubai):




Burç Halife, Dubai'de inşası 4 Ocak 2010 tarihinde tamamlanan dünyanın en yüksek gökdelenidir. 828 metrelik yüksekliğe sahiptir ve 160 katı kullanılabilir bir yapıdır. Binanın yaklaşık 150. kattan sonra geri kalan katları çelik olarak yapılmıştır. Bu da dünyada ilk defa betonarme kütle üzerine çelik konstrüksiyonla devam edilen ilk bina özelliğini kazandırmıştır. Ayrıca binanın cephelerine gelen rüzgâr yüklerini en aza indirmek için binanın hiçbir cephesi düz olarak tasarlanmamıştır. Köşeleri ise keskin değil, dairesel birleşimlerle yapılmıştır.


*     *     *


Bunu sevdiyseniz, bunları da seversiniz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder